ByE-ByE 2009~~


Awal kalam,
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh..

hmmm... lame da x update blog.. berzaman da..
da berhabuk, berdebu, berkarat n sewaktu dengannye..
actually byk sgt bnd nk cite..
cume sbb ade satu penyakit yg x sembuh2 dr dulu yg jd penghalang..
M.A.L.A.S...
yes! tu la penyakitnye..
huhu.. ape leyh bwt.. lg seronok ngadap FB..
tu lg satu penyakit berjangkit..
ades.. i need to change..!

ckp psl perubahan,
tahun baru sering sekali dikaitkn dgn perubahn..
hmmm.. masih di awal tahun hijrah 1431H..
n bakal menginjak ke tahun baru masihi; 2010..
maka, bertambah lah umur, semakin pendek lah usia..

asal tahun baru, org ckp sal azam baru..
Azam??? that's my dad's name.. huhu..
azam baru?? azam lame tercapai x?
ntah..

2009..
terlalu byk yg terjadi dlm tahun ni..
sangat-sangat banyak..
ye.. dan semua bnd tu akan ditinggalkan menjadi kenangan hanye beberape minit je lg..
hmmmm.. i juz wish mase boleh berhenti seketika..
terase terlalu cepat ia berlalu..
berlari meninggalkan semua yg leka..
aku salah sorg drpdnya.. huhu..
2009 ni byk mengajar aku..
terlalu banyak..
ade yg indah n ade yg memeritkan..
n x lupe jgk, 2009 byk mmbuat aku mengalirkan air mate..
air mate kesedihan.. bkn kegembiraan..
aku jrg nangis klo gembire..
seingat aku aku nangis sbb gembire time aku dpt result UPSR je..
haha.. lme dah tu.. 2001..
2009; makin ramai org aku kenal, makin byk pengalaman yg aku timba..
klo nk cite satu persatu, x cukup satu hari satu malam..
biarlah ia menjadi kenangan yg abadi dlm ingtn..

detik-detik terakhir 2009..
oh ye! VC UiTM; Ibrahim Abu Syah da bersare ari ni..
sape agaknye VC baru..

hmmmm.. terase byk sgt bnd nk dicoretkn..
tp da x taw nk coretkn mcm mn..
ade ke org akn bce..
mcm x de je.. biarkan la.. aku bce pon da ckup..

imbas kembali 2009(mn yg ingt je la):
terpilih jd sekretariat FSG pdhl anta borg men2..
bl da jd seki la bermulanye kisah idop aku yg penuh pengmbaraan..
haha.. mls da nk imbas..
ckp sal seki lak..
jd seki ni la aku dpt merase g indon scre FREE..
yeah~ best tu..
jd seki gak wat aku merase pikul tggjwb yg berat..
haha.. jd seki byk mengajar aku..
n aku dlm dilema.. nk teruskn x jd seki..
ades.. malas tol nk pk..
sape leh tlg wat kptsn tok aku??
aku dan dilema ku..
dilema?? delima??
haha..

apepon, hidup perlu diteruskan..
new year, new semester, new responsibility..
aku perlu lebih matang dlm menjalani kehidupan mendatang..

akhir kate,
selamat menyambut tahun baru hijah 1431H,
n selamat tahun baru masihi 2010..


Continue >>>

WuDuK~~


awal mula, Assalamualaikum wbt..

ari tu bce blog isteri kpd pengarah UiTM Johor..
http://rozaroslan.blogspot.com/
terjumpe satu entri yg menarik..
tentang adab2 berwuduk..
jd, elok lah klo share sme2 ilmu yg berguna ni..

adab-adab ketika berwuduk dan kepentingan berdoa untuk setiap anggota wuduknya. Selepas niat, lakukan begini :
Berkumur-kumur sebanyak 3 kali dan berdoa,"Ya Allah! Permudahkan aku untuk membaca Quraan-Mu dan perbanyakkan zikir kepadaMu.

Memasukkan air ke hidung 3 kali ,"Ya Allah! Ciumkan hidungku ini akan bau wangi surga-Mu."

Keluarkan air dari hidung," Ya Allah! Aku berlindung dengan-Mu daripada bau busuk api neraka."

Ketika membasuh muka,"Ya Allah! Putihkan mukaku dengan nurMu pada hari pembalasan seperti muka para AuliaMu dan jangan hitamkan mukaku dengan kegelapan pada hari menjadi hitam muka musuh-musuhMu."

Membasuh tangan kanan," Ya Allah! Berikanlah buku catatan amalanku pada hari pembalasan nanti di tangan kananku dan hisablah aku dengan hisab yang mudah.

Membasuh tangan kiri,"Ya Allah! Aku berlindung denganMu dari menerima buku catatan amalan di tangan kiriku."

Ketika menyapu kepala,"Ya Allah! Haramkanlah rambutku dan kulitku daripada sentuhan api neraka."

Ketika menyapu telinga,"Ya Allah! Perdengarkanlah aku akan suara pemangil syurga-Mu bersama orang yang soleh."

Sapu tengkuk,"Ya Allah! Lindungilah tengkukku daripada api neraka dan aku berlindung diri dengan-Mu daripada rantai yang membelengu di dalam api neraka."

Membasuh kaki kanan,"Ya Allah! Tetapkanlah kedua kakiku di atas titian Siratul Mustaqim bersama kaki -kaki hambaMu yang soleh."

Membasuh kaki kiri," Ya Allah! Aku berlindung dengan-Mu dari tergelincir kakiku ke dalam jurang api neraka ketika melalui di atas titian Siratul Mustaqim."

semoga sama2 dapat diamalkan..


Continue >>>

SeLaMaT HaRi LaHiR kE 20~~


awal kalam, Assalamualaikum wbt..
setelah berzaman aku x jenguk kn diri ke blog aku ni,
ari ni, sempena ulang tahun kelahiran sahabat baik aku,
aku nak wat special post la untuk die..
untuk membuang segale sawang, karat, habuk, etc yg da berzaman kat blog nih..

ucapan nie khas ditujukan buat Saudara Muhammad Khalil Muhammad Khir..
yg menyambut pertambahan umur yang mencecah 20 tahun hari ni..
02 Disember 2009..

semoga dengan pertambahan umur ini akan menjadikan dirinya bertambah matang dalam segala hal.. semoga segala yang telah terjadi dalam hidupnya dijadikan iktibar dan pengajaran dalam menempuh hari2 mendatang..
dengan bertambahnya usia, maka berkuranglah tempoh hayat yang ada..
jadikan hari ini lebih baik dari semalam..
dan hari esok lebih sempurna dari hari ini..
hidup umpama roda..
terkadang di atas, di bawah dan ada juga di tengah..

Hidup ini umpama menyudahkan sebuah novel yang entah bila berakhirnya. Setiap hari peristiwa yang dilalui umpama helaian muka surat yang hanya empunya plot novel itu sahaja yang tahu kesudahannya. Dia yang satu - Allah S.W.T

Setiap episod ada cerita suka yang membuat kita tertawa terkadang kita mengalirkan air mata. Namun, kebanyakannya ia sebuah cerita kehidupan yang penuh dengan pengajaran jika kita menghayatinya dengan hati nurani. Mata hati.


selamat menyambut hari tua, sahabatku..
hehehe.. ;P



Continue >>>

~MeOw MeOw~

~WaKtU SoLaT~

~~CaRi SaYa~~

~~My cLaNs~~

~~My LiNk~~

~~SuKa SuKa~~


Taylor Swift widget by 6L & Daxii

~~LiFe - Yui~~


yui widget by 6L & Daxii
 

~SaAt JaRi MuLa MeNaRi~ ♣ ♣ ♣ Mamanunes Templates ♣ ♣ ♣ Inspiração: Templates Ipietoon
Ilustração: Gatinhos - tubes by Jazzel (Site desativado)