ByE-ByE 2009~~


Awal kalam,
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh..

hmmm... lame da x update blog.. berzaman da..
da berhabuk, berdebu, berkarat n sewaktu dengannye..
actually byk sgt bnd nk cite..
cume sbb ade satu penyakit yg x sembuh2 dr dulu yg jd penghalang..
M.A.L.A.S...
yes! tu la penyakitnye..
huhu.. ape leyh bwt.. lg seronok ngadap FB..
tu lg satu penyakit berjangkit..
ades.. i need to change..!

ckp psl perubahan,
tahun baru sering sekali dikaitkn dgn perubahn..
hmmm.. masih di awal tahun hijrah 1431H..
n bakal menginjak ke tahun baru masihi; 2010..
maka, bertambah lah umur, semakin pendek lah usia..

asal tahun baru, org ckp sal azam baru..
Azam??? that's my dad's name.. huhu..
azam baru?? azam lame tercapai x?
ntah..

2009..
terlalu byk yg terjadi dlm tahun ni..
sangat-sangat banyak..
ye.. dan semua bnd tu akan ditinggalkan menjadi kenangan hanye beberape minit je lg..
hmmmm.. i juz wish mase boleh berhenti seketika..
terase terlalu cepat ia berlalu..
berlari meninggalkan semua yg leka..
aku salah sorg drpdnya.. huhu..
2009 ni byk mengajar aku..
terlalu banyak..
ade yg indah n ade yg memeritkan..
n x lupe jgk, 2009 byk mmbuat aku mengalirkan air mate..
air mate kesedihan.. bkn kegembiraan..
aku jrg nangis klo gembire..
seingat aku aku nangis sbb gembire time aku dpt result UPSR je..
haha.. lme dah tu.. 2001..
2009; makin ramai org aku kenal, makin byk pengalaman yg aku timba..
klo nk cite satu persatu, x cukup satu hari satu malam..
biarlah ia menjadi kenangan yg abadi dlm ingtn..

detik-detik terakhir 2009..
oh ye! VC UiTM; Ibrahim Abu Syah da bersare ari ni..
sape agaknye VC baru..

hmmmm.. terase byk sgt bnd nk dicoretkn..
tp da x taw nk coretkn mcm mn..
ade ke org akn bce..
mcm x de je.. biarkan la.. aku bce pon da ckup..

imbas kembali 2009(mn yg ingt je la):
terpilih jd sekretariat FSG pdhl anta borg men2..
bl da jd seki la bermulanye kisah idop aku yg penuh pengmbaraan..
haha.. mls da nk imbas..
ckp sal seki lak..
jd seki ni la aku dpt merase g indon scre FREE..
yeah~ best tu..
jd seki gak wat aku merase pikul tggjwb yg berat..
haha.. jd seki byk mengajar aku..
n aku dlm dilema.. nk teruskn x jd seki..
ades.. malas tol nk pk..
sape leh tlg wat kptsn tok aku??
aku dan dilema ku..
dilema?? delima??
haha..

apepon, hidup perlu diteruskan..
new year, new semester, new responsibility..
aku perlu lebih matang dlm menjalani kehidupan mendatang..

akhir kate,
selamat menyambut tahun baru hijah 1431H,
n selamat tahun baru masihi 2010..


Continue >>>

WuDuK~~


awal mula, Assalamualaikum wbt..

ari tu bce blog isteri kpd pengarah UiTM Johor..
http://rozaroslan.blogspot.com/
terjumpe satu entri yg menarik..
tentang adab2 berwuduk..
jd, elok lah klo share sme2 ilmu yg berguna ni..

adab-adab ketika berwuduk dan kepentingan berdoa untuk setiap anggota wuduknya. Selepas niat, lakukan begini :
Berkumur-kumur sebanyak 3 kali dan berdoa,"Ya Allah! Permudahkan aku untuk membaca Quraan-Mu dan perbanyakkan zikir kepadaMu.

Memasukkan air ke hidung 3 kali ,"Ya Allah! Ciumkan hidungku ini akan bau wangi surga-Mu."

Keluarkan air dari hidung," Ya Allah! Aku berlindung dengan-Mu daripada bau busuk api neraka."

Ketika membasuh muka,"Ya Allah! Putihkan mukaku dengan nurMu pada hari pembalasan seperti muka para AuliaMu dan jangan hitamkan mukaku dengan kegelapan pada hari menjadi hitam muka musuh-musuhMu."

Membasuh tangan kanan," Ya Allah! Berikanlah buku catatan amalanku pada hari pembalasan nanti di tangan kananku dan hisablah aku dengan hisab yang mudah.

Membasuh tangan kiri,"Ya Allah! Aku berlindung denganMu dari menerima buku catatan amalan di tangan kiriku."

Ketika menyapu kepala,"Ya Allah! Haramkanlah rambutku dan kulitku daripada sentuhan api neraka."

Ketika menyapu telinga,"Ya Allah! Perdengarkanlah aku akan suara pemangil syurga-Mu bersama orang yang soleh."

Sapu tengkuk,"Ya Allah! Lindungilah tengkukku daripada api neraka dan aku berlindung diri dengan-Mu daripada rantai yang membelengu di dalam api neraka."

Membasuh kaki kanan,"Ya Allah! Tetapkanlah kedua kakiku di atas titian Siratul Mustaqim bersama kaki -kaki hambaMu yang soleh."

Membasuh kaki kiri," Ya Allah! Aku berlindung dengan-Mu dari tergelincir kakiku ke dalam jurang api neraka ketika melalui di atas titian Siratul Mustaqim."

semoga sama2 dapat diamalkan..


Continue >>>

SeLaMaT HaRi LaHiR kE 20~~


awal kalam, Assalamualaikum wbt..
setelah berzaman aku x jenguk kn diri ke blog aku ni,
ari ni, sempena ulang tahun kelahiran sahabat baik aku,
aku nak wat special post la untuk die..
untuk membuang segale sawang, karat, habuk, etc yg da berzaman kat blog nih..

ucapan nie khas ditujukan buat Saudara Muhammad Khalil Muhammad Khir..
yg menyambut pertambahan umur yang mencecah 20 tahun hari ni..
02 Disember 2009..

semoga dengan pertambahan umur ini akan menjadikan dirinya bertambah matang dalam segala hal.. semoga segala yang telah terjadi dalam hidupnya dijadikan iktibar dan pengajaran dalam menempuh hari2 mendatang..
dengan bertambahnya usia, maka berkuranglah tempoh hayat yang ada..
jadikan hari ini lebih baik dari semalam..
dan hari esok lebih sempurna dari hari ini..
hidup umpama roda..
terkadang di atas, di bawah dan ada juga di tengah..

Hidup ini umpama menyudahkan sebuah novel yang entah bila berakhirnya. Setiap hari peristiwa yang dilalui umpama helaian muka surat yang hanya empunya plot novel itu sahaja yang tahu kesudahannya. Dia yang satu - Allah S.W.T

Setiap episod ada cerita suka yang membuat kita tertawa terkadang kita mengalirkan air mata. Namun, kebanyakannya ia sebuah cerita kehidupan yang penuh dengan pengajaran jika kita menghayatinya dengan hati nurani. Mata hati.


selamat menyambut hari tua, sahabatku..
hehehe.. ;P



Continue >>>

WaNiTa Oh WaNiTa~~


30 Rahsia Wanita Perlu Diketahui

1. Bila sorang wanita mengatakan dia sedang bersedih, tetapi dia tidak menitiskan airmata, itu bermakna dia sedang menangis di dalam hatinya.

2. Bila dia tidak menghiraukan kamu selepas kamu menyakiti hatinya,lebih baik kamu beri dia masa untuk menenangkan hatinya semula sebelum kamu menegur dengan ucapan maaf.

3. Wanita sukar nak cari benda yang dia benci tentang orang yang paling dia sayang(sebab itu ramai wanita yang patah hati bila hubungan itu putus di tengah jalan).


4. Sekiranya sorang wanita jatuh cinta dengan sorang lelaki,lelaki itu akan sentiasa ada di fikirannya walaupun ketika dia sedang keluar dengan lelaki lain.

5. Bila lelaki yang dia suka dan cinta merenung tajam ke dalam
matanya,dia akan cair seperti coklat!!

6. Wanita memang sukakan pujian tetapi selalu tidak tau macam mana nak menerima pujian.

7. Jika kamu tidak suka dengan gadis yang sukakan kamu separuh mati, tolak cintanya dengan lembut,jangan berkasar sebab ada satu semangat dalam diri wanita yang kamu tak akan tahu bila dia dah buat keputusan, dia akan lakukan apa saja.

8. Sekiranya sorang gadis mula menjauhkan diri darimu selepas kamu tolak cintanya,biarkan dia untuk seketika.Sekiranya kamu masih ingin menganggap dia sorang kawan,cubalah tegur dia perlahan-lahan.

9. Wanita suka meluahkan apa yang mereka rasa.Muzik,puisi, lukisan dan tulisan adalah cara termudah mereka meluahkan isi hati mereka.

10. Jangan sesekali beritahu perempuan yang mereka ni lansung tak berguna.

11. Bersikap terlalu serius boleh mematikan mood wanita.

12. Bila pertama kali lelaki yang dicintainya dalam diam memberikan respon positif,misalnya menghubunginya melalui telefon,si gadis akan
bersikap acuh tak acuh seolah-olah tidak berminat,tetapi sebaik saja ganggang diletakkan,dia akan menjerit kesukaan dan ! tak sampai sepuluh minit,semua rakan-rakannya akan tahu berita tersebut.

13. Sekuntum senyuman memberi seribu erti bagi wanita.Jadi jangan senyum sebarangan.

14. Jika kamu menyukai sorang wanita,cubalah mulakan dengan persahabatan. Kemudian biarkan dia mengenalimu dengan lebih mendalam.

15. Jika sorang wanita memberi seribu satu alasan setiap kali kamu ajak keluar,tinggalkan dia sebab dia memang tak berminat denganmu.

16. Tetapi jika dalam masa yang sama dia menghubungimu atau menunggu panggilan darimu,teruskan usahamu untuk memikatnya.

17. Jangan sesekali mengagak apa yang dirasakannya. Tanya dia sendiri!!

18. Selepas sorang gadis jatuh cinta,dia akan sering tertanya-tanya kenapalah aku tak jumpa lelaki ini lebih awal.

19. Kalau kamu masih tercari-cari cara yang paling romantik untuk memikat hati sorang gadis,cubalah rajin-rajinkan tangan menyelak buku-buku cinta.

20. Bila setiap kali gambar kelas keluar,benda pertama yang dicari oleh wanita ialah siapa yang berdiri di sebelah buah hatinya,kemudian barulah
dirinya sendiri.

21. Bekas teman lelaki akan sentiasa ada di fikirannya tetapi lelaki yang dicintainya sekarang akan berada di tempat teristimewa iaitu di hatinya!!

22. Satu ucapan 'Hi' sahaja sudah cukup menceriakan harinya.

23. Teman baiknya saja yang tahu apa yang sedang dia rasa dan lalui.

24. Wanita paling benci lelaki yang berbaik-baik dengan mereka semata-mata nak tackle kawan mereka yang paling cantik.

25. Cinta bermaksud kesetiaan, ambil berat, jujur dan kebahagiaan tanpa sebarang kompromi.

26. Semua wanita mahukan sorang lelaki yang cintakan mereka sepenuh hati..

27. Senjata wanita adalah airmata!!

28. Wanita suka jika sesekali orang yang disayanginya mengadakan surprise buatnya(hadiah, bunga atau sekadar kad ucapan romantis).Mereka akan rasa terharu dan merasakan bahawa dirinya dicintai setulus hati.Dengan ini dia tak akan ragu-ragu terhadapmu.

29. Wanita mudah jatuh hati pada lelaki yang ambil berat tentang mereka dan baik terhadapnya. So,kalau nak memikat wanita pandai-pandailah. ..

30. Sebenarnya mudah mengambil hati wanita kerana apa yang dia mahu hanyalah perasaan dicintai dan disayangi sepenuh jiwa.

Continue >>>

CaNTiKnYa LeLaKi~~



Continue >>>

SoMeThInG tO sHaRe~~


assalamualaikum..
td bce novel n cerpen online...
jmp lak satu cite ni..
sgt2 menarik..
nak copy tkt ade copyright..
jd copy link je la..
selamat membaca..

http://penulisan2u.blogspot.com/2008/10/cerpen-anti-kapel.html

Continue >>>

JoM GeLaK 2~~


Dalam satu neighbourhood nie...... bermulalah satu cerita dimana isteri
jiran sebelah ni jatuh cinta dengan suami jiran sebelah. Jadi.....korang
faham-fahamlah apa yang diorang buat kat rumah si isteri tuh. Tak
disangka-sangka, suami si isteri ni pulang awal dari kerja hari tu.

Maka, kelam-kalbutlah si isteri dengan boyfriend dia tu bersurai.
Walaubagaimanapun, suami jiran sebelah tu dah tak sempat lagi keluar ikut
pintu belakang.Si suami jiran ni pun bagi idea kat si isteri.
Lalu si isteri berlari dengan pantas ke bilik untuk mengambil baby oil
dengan bedak badan lalu disapunya baby oil pada badan boyfriendnya.

Setelah itu, diletakkan pula bedak badan pada badan boyfriendnya sehingga
keseluruhan badan boyfriendnya itu kelihatan putih melepak. Lalu
boyfriendnya pun berdiri di salah satu sudut rumah dan meng'freze'kan
dirinya supaya kelihatan seperti patung. Setelah melalui saat yang genting
itu, si isteri pun membuka pintu kepada suaminya yang sudah sekian lama
mengetuk pintu. Si suami tercengat seketika apabila ternampak 'patung' itu
lalu bertanya kepada isterinya,

" aik??!!.....dari mana pulak datangnya patung nih??"

"oooo..... patung tuuu. Patung ni saya order dari katalog mak cik sebelah.
Baru je sampaitadi." jawab si isteri selamba.

"ooooooo.....begitu." balas si suami.

Tepat pukul 3 pagi, tanpa mengejutkan isterinya, si suami keluar dari bilik
tidur lalu menuju ke dapur. Kelihatan 'patung' tu masih berada dalam keadaan
asalnya tanpa sebarang perubahan. Setelah tiba di dapur, si suami membuat
sandwich lalu meletakkannya di atas trey menghidang bersama segelas susu.
Setelah itu, si suami mengangkat makanan itu lalu berdiri betul-betul di
hadapan 'patung' itu lalu berkata, "nah....makanlah.". Si 'patung'berasa
amat terkejut dan takut kalau-kalau si suami mengetahui hal sebenarnya.


Dengan selamba, si suami berkata," aik??!!! tak nak??? orang dah bagi
makanan ambik la! Saya ni kira baik la.....Tak macam awak..........dulu,
tiga hari tiga malam saya jadi patung kat rumah awak, jangankan
makanan..........segelas air pun awak tak bagi!!!!!!"

p/s: Jgn jd cam diorg ni.. huhu..



Continue >>>

aLhAmDuLiLLaH~~


Assalamualaikum wbt pembuka bicara..
alhamdulillah.. hari ni lepas lg satu killer paper untuk sem ni..
hampir 'terbunuh' di medan perjuangan..
klo terbunuh tu x taw la syahid ke x..
penentunye result yg bakal keluar bulan depan.. huhu..
perang bermula 28 Oktober 2009..
bakal menempuhi tentera terakhir pd 14 November 2009 akan dtg..
harapnyer berjaye dengan jayanya..

Ya Allah, Tuhan Yang Pemurah Lg Maha Penyayang.. Kurniakan kami kejayaan di dunia dan di akhirat kelak.. Aamiiin...

lepas habis exam td, ketua program kitrg ade kan perjumpaan..
untuk bncg sal projek sem depan..
pembahagian tajuk dan supervisor..
kitorg diberi sehelai kertas yg ade name2 supervisor n tajuk projek..
Arahan: pilih 4 tajuk o supervisor yg anda minat..
pas tu hantar..
yg tentukan sape supervisor kitrg adalah.....
KOMPUTER..
haha.. zaman moden skrg.. sume bnd bergantung pd IT..
tp hakikatnya, sume adalah ketentuan Dia Yang Esa..
Alhamdulillah.. aku dapat salah satu tajuk yg aku pilih..
MUSHROOM BIOTECHNOLOGY..
tp supervisor aku, aku x pnh kenal..
walaupun tajuk tu bkn pilihan pertama, tp aku yakin,
stp yg Allah kurnia kat aku, pasti ade hikmah yg perlu aku terokai..
perjalanan masih jauh & perjuangan perlu diteruskan...
walau sepahit mn hempedu ditelan..
dan walau sesukar mn ranjau dipertengahan..
perjalanan harus diterus kan..

Ya Allah, kuatkan lah kakiku untuk terus melangkah meneruskan perjuangan yang masih belum selesai.. Tabahkan hatiku mengharungi segala onak duri yang Engkau sediakan buatku.. Tetapkan hatiku pada agamaMu.. Jangan Kau biarkan aku sendiri dalam mengharungi segalanya.. Berilah kekuatan, ketabahn dan ketetapan hati yg teguh buatku menempuhi segalanya.. Aamiin ya rabbal alamiin..
memandangkan aku sedikit sentimental hari ni, tambahan sket buat diri sendiri:



Continue >>>

BeRjAyE jUa AkHiRnYa~~


hehehe...
alhamdulillah.. akhirnyer...
setelah mencuba berkali-kali.. dpt gak tukar favicon kat atas tu..
walaupon x jd mcm yg aku nak, tp x pe la.. jnj die jd..
lenkali leh tkr lagi..
hehe.. klo cam ni gaye aku study x pe gak..
haha..
ni die gmbr yg aku ltk sbg favicon aku..
sape2 rase nak tkr die nyer favicon gak, bole la bkk link ni:
http://www.html-kit.com/favicon/
bole gak cr tutorial die kat adiwira.. (link die ade dlm senarai nice 2 read)


Continue >>>

bLoG uPdAtEd~~


setelah bersusah payah..
akhirnyer... berubah lah wajah blog yg dulunye berwarna merah..
bergambarkan bunga tiger lili..
kini berlaku transformasi menjadi kebiruan..
bersama kucing biru yg hanya wujud dalam gmbr tu je..
haha.. mcm2 aku explore ari ni..
semate-mate nk update blog ni..
mcm2 aku jmp.. seronok tgk blog org..
belajar dr pemerhatian..
apepon, blog ni masih dalam proses baikpulih..
belum sempurna sepenuhnya..
jd, diharapkan bersabar menanti transformasi yg seterusnya..
yg terpaksa ditangguhkan ats sbb esok pekse..
haha.. study2..


Continue >>>

PeNaNTiAn YaNg BeRaKhIr~~


alhamdulillah..
bertemu lg kita di ruang yg serba kekurangan ini..
awal mula, assalamualaikum wbt..
pertama-tamanya, terima kasih kerana sudi membaca...
haha.. bwt ucapan lak..
al-kisahnyer, ari ni dapat mkn nasi putih ayam berempah
yg setelah 3 ari kempunan x dpt beli..
asal turun nak beli je abes.. 3 ari da cam tu..
bkn rezeki time tu..
dan akhirnya, penantian yg selame 3 ari tu berakhir ari ni..
sbb da muak tiap2 ari mkn nsk lemak, jd tekad turun awal
semate-mate nk bli nasi tu.. haha..
akak yg jual nasi tu pon kate; "aku respek btol la........."
tah ape tah die smbg.. x dgr da.. haha..
sbbnye, kitrg org 1st smp kat gerai akak tu..
die bru je bkk gerai time tu.. huhu.. smgt btol trun awal..
sblm2 ni time kitrg dtg je akak tu kate nsk da abes..
frust menonggeng la time tu..
jd, ari ni, ilang la kempunan nak mkn bnd tu..
mst tertanye-tanye kan...
sedap sgt ke????
well.... nak kate sgt2 sdap tu, over sgt..
bole la jgk dikatekan sedap.. drpd ari2 mkn nsk lemak..

..masih dalam bungkusan..
..pelengkap majlis..

..itadakimasu..

maka, hari ini, hilang la kempunan dua hamba Allah nak mkn nsk ni..
alhamdulillah.. segala puji bg Allah yg telah memberi kami makan dan minum dan jadikanlah kami dr kalangan org2 Islam.. Aamiiin..



Continue >>>

JoM GeLaK~~


Seorang guru, Cikgu Murni (Umur: 22) menghadapi masalah dengan salah seorang muridnya (Abu). Lalu guru ini bertanya kepada murid tersebut : "Apa sebenarnya masalah awak, Abu?"

Lalu Abu menjawab, "Saya terlalu cerdik untuk berada di darjah 4, kakak saya menduduki UPSR dan saya lebih cerdik dari dia, maka saya seharusnya berada di tempat yang sama juga!".

Cikgu Murni dah tak tertahan. Dia bawa Abu ke pejabat pengetua. Sementara Abu menunggu di ruang tamu, Cikgu Murni terangkan keadaan tersebut kepada pengetua. Pengetua mengatakan yang dia akan berikan ujian kepada Abu dan jika Abu gagal menjawab, maka Abu harus kekal di darjah 3 dan berkelakuan baik. Abu dibawa masuk ke pejabat Pengetua dan Cikgu Murni terangkan pada Abu dan Abu bersetuju untuk ambil ujian yang akan diberikan.


Pengetua: Apa 3 x 3?
Abu: 9
Pengetua: Apa 6 x 6?
Abu: 36

Pengetua terus bertanyakan soalan2 berdasarkan tahap pencapaian murid2 UPSR dan si Abu mampu menjawab tiap soalan yang diberikan. Lalu pengetua memandang Cikgu Murni dan berkata, "Saya rasa murid ini sepatutnya berada di darjah 6", Lalu Cikgu Murni berkata pada pengetua, "Saya ada soalan saya sendiri, boleh tak saya ajukan pada Abu?". Pengetua dan Abu bersetuju.

Cikgu Murni: Apa yang lembu ada 4 di badan, tapi saya cuma ada dua?
Abu: (berfikir) Kaki

Cikgu Murni: Apa yang ada di dalam seluar kamu tapi tidak pada seluar saya?
Abu: Saku

Cikgu Murni: Apa yang bermula dengan huruf "K" akhir dengan "A", ianya berbulu, berbentuk oval, nyaman dan mengandungi lapisan nipis keputihan?
Abu: Kelapa

Cikgu Murni: Apakah yang masuk keras dan berwarna "pink", bila keluar lembik dan melekit?

Mata Pengetua terbuka luas dan sebelum sempat dia menahan, siAbu terus menjawab.

Abu: Gula-gula getah (Bubblegum)

Cikgu Murni: Apa yang mereka lakukan, lelaki secara berdiri, wanita secara duduk dan anjing secara tiga kaki?

Mata Pengetua sekali lagi terbuka sangat2 luas dan sebelum dia sempat hendak menahan si Abu terus menjawab.

Abu: Bersalaman

Cikgu Murni: Baik, sekarang saya akan ajukan soalan berbentuk siapakah saya, okay?
Abu: Baik Cikgu

Cikgu Murni: Awak memasukkan batang kedalam saya. Awak ikat saya untuk saya berdiri. Saya kebasahan sebelum awak.

Pengetua kelihatan resah dengan soalan yang diajukan oleh Cikgu Murni.

Abu: Khemah


Cikgu Murni: Jari memasuki saya. Awak menggesel-gesel saya bila awak teringatkan saya. Lelaki idaman akan mendapat saya dahulu.

Pengetua semakin resah dan tidak selesa. Lantas terus meneguk segelas Nescafe 3in1.

Abu: Cincin perkahwinan

Cikgu Murni: Saya ada bermacam-macam saiz. Bila saya sakit saya akan meleleh. Bila saya keluar, banyak tisu yang akan digunakan. Bila awak hembuskan saya, akan berasa lega.

Sekali lagi pengetua rasa amat resah dengan soalan yang di ajukan oleh Cikgu Murni dan ingin membantah, tapi si Abu mendahuluinya.

Abu: Hidung

Cikgu Murni: Saya batang yang keras. Hujungnya tajam. Saya akan datang dan masuk dengan lajunya.
Abu: Anak panah

Cikgu Murni: Sekarang saya akan ajukan soalan dalam Bahasa Inggeris, okay?
Abu: Okay

Cikgu Murni: What word starts with a 'F' and end in 'K' that means lot of heat and excitement?
Abu: Firetruck

Cikgu Murni: What word starts with a 'F' and ends in 'K' & if you dont get it you have to use your hand.
Abu: Fork

Cikgu Murni: What is it that all men have one of. It's longer on some men than on others, the pope does not use his, and a man gives it to his wife after they are married?
Abu: Surname

Cikgu Murni: What part of the man has no bones but has muscles, lots of veins and loves pumping?
Abu: Heart

Pengetua menghembuskan nafas kelegaan bila mendengar jawapan yang diberikan oleh si Abu, lantas berkata "Baik hantar murid ini ke Universiti Malaya; jawapan yang saya fikirkan semuanya salah".

P/s: Jika jawapan anda semua salah, anda adalah sama spesies dengan pengetua yang mempunyai pemikiran kuning.....hehehe


Continue >>>

JaMuAn SeKReTaRiAt MaHaSiSwA FaKuLtI SaInS GuNaAn~~


Assalamualaikum buat semua..
memandangkan aku ngh bosan, aku pon merajinkan diri untk meng'update' blog aku ni..
kali ni nk cite sal jamuan sekretariat mahasiswa fakulti sains gunaan..
atau pendeknye org sebut seki je..
tanggal 26 oktober 2009 yg lalu, (ceh cam nak wat karangan lak..)..
aku ingt.. ari tu ari isnin.. pg tu aku ade test gene expression n regulation n final subject reading and critical thinking..
pastu malam tu ade meeting..
ramai yg dtg lmbt.. aku pon terlewat 10 min gak time tu..
tp ade yg lewat lebih sejam.. huhu..
pas meeting wat jamuan ngn sambut besday dak bongsu dalam seki tu..
Mirzan indera name die.. besday die 27 oktober 1989..

..besday boy..
..kek besday..

..bacaan doa..

senanye ade bnd lain aku nk tls bwh tjuk ni..
tp da x ingt.. haha..
pape pon, semoga pjg umur n murah rezki wat ucu mirzan..


Continue >>>

WaNiTa SeJaTi~~


Seorang wanita sejati bukanlah dilihat dari kecantikan paras wajahnya, tetapi dilihat dari kecantikan hati yang ada di baliknya.
Wanita sejati bukan dilihat dari bentuk tubuhnya yang mempesona, tetapi dilihat dari sejauh mana ia menutupi bentuk tubuhnya.
Wanita sejati bukan dilihat dari begitu banyaknya kebaikan yang ia berikan tetapi dari, keikhlasan ia memberikan kebaikan itu.
Wanita sejati bukan dilihat dari seberapa indah lantunan suaranya, tetapi dilihat dari apa yang sering mulutnya bicarakan.
Wanita sejati bukan dilihat dari keahliannya berbahasa, tetapi dilihat dari bagaimana caranya ia berbicara.
Wanita sejati bukan dilihat dari keberaniannya dalam berpakaian tetapi dilihat dari sejauh mana ia berani mempertahankan kehormatannya.
Wanita sejati bukan dilihat dari kekhawatirannya digoda orang di jalan, tetapi dilihat dari kekhawatiran dirinyalah yang mengundang orang jadi tergoda.
Wanita sejati bukanlah dilihat dari seberapa banyak dan besarnya ujian yang ia jalani, tetapi dilihat dari sejauhmana ia menghadapi ujian itu dengan penuh rasa syukur.
Wanita sejati bukan dilihat dari sifat supelnya dalam bergaul, tetapi dilihat dari sejauhmana ia bisa menjaga kehormatan dirinya dalam bergaul.

Continue >>>

aL-KiSaH sEoRaNg SaHaBaT~~


Assalamualaikum..
Arini 27 Oktober 2009..
aku kuar jenjalan ngn roommate aku, sorg member baik aku ngn sorg member die..
(da jd member aku gak r skang ni..)
kitorg g makan kat Plaza Alam Sentral (PAS)..
aku la yg jd pemandu pelancong nye coz aku sorg je org shah alam antr ktrg 4 org.. aku tny r kat diorg ni nk mkn pe.. pastu sume kate x kesah.. aku pon x taw nk bwk diorg ni mkn kat ne..
pastu member kpd member aku ni; name die Zurin, die kate nak makan kat kenny rodgers.. tny persetujuan sume org, sume kate x kesah.. parking kete kat SACC Mall, pastu jalan g PAS..
kitorg pon masuk la restoran tu.. disambut oleh sorg waiter tu.. dok kat satu meje yg agak dekat gak r ngn pintu masuk.. pastu waiter td tu dtg la kc menu.. kitorg yg 3 org ni x penah pon mkn kat kenny rodgers ni.. 1st time masuk r.. sekali tgk menu die..... perghhh...
x taw nak mkn pe.. da la mahal2 mknn nye.. standard r kan restoran cam tu..
pastu bl tny blk btol ke nak mkn kat situ, kitorg yg 3 org ni x jd nk mkn.. zurin sorg je yg x kesah.. dah biase kot.. last2nye, kitorg amek kptsn kuar dr situ.. tinggal je menu ats meja.. haha.. 1st time aku wat keje camtu.. zurin nye pasal r.. tobat x nak masuk restoran tu lg.. haha..
pastu dok bncg lg nk mkn kat ne..
cari pny cari tmpt nak mkn, last2 wat kptsn mkn kat food court je..
member aku ngn Zurin yg memula konon nye x nak mkn nasi, last2 diorg yg melantak nasi bebyk.. memula diorg yg g beli nasi dl.. aku ngn roommate aku jg tmpt nk ddk.. bl kitorg g bli mknn lak, blk je kat tmpt ddk, tgk Zurin da abes mkn da.. licin pinggan die.. air pon da abes.. lapar betol mamat ni.. padahal kitorg bru g kejap je.. yg member aku tu byk lg r nasi die.. musykil aku.. pastu time aku ngn roommate aku mkn, aku kc r Zurin egg tart.. konon2 kate da kenyang, x nak makan da.. tp masuk mulut gak.. pelik aku ngn die tu..
abes makan g solat.. pastu kitorg g jalan kat SACC Mall lak.. aku nak g giant bli brg jap.. ingatkan die x nak bli pape.. pastu bl da kuar tgk die bli ais cream..
beli satu je, pastu tny kat org len x nak mkn ke.. adoi mamat ni..
pas g giant g PKNS lak.. nk bli jem kat sn.. smp PKNS da abes da ais cream die.. cepat btol.. pas aku da bli ape yg aku nak, aku tny r kat diorg nak g memane lg x.. then Zurin kate nak bli sate kajang lak.. aku ingatkan die memain.. rupe2nya serius.. ish.. x kenyang2 lg ke?
dari timur PKNS tu kitorg jalan la smp ke barat.. pny la jauh jalan semate-mate Zurin nak mkn sate.. smp restoran tu, aku ingt die nak bli satu cucuk je.. pelik aku.. bli da tgk order die; 8 cucuk.. ok la.. seb bek r bkn 1 cucuk je die bli.. da dpt sate die, kitorg pon gerak r blk.. yg x thn nye, msk je kete, die tros mkn sate tu.. sekali lg aku tertanye-tanye.. die ni x kenyang2 lg ke???
die sorg mkn sume tu, smp kolej aku, da abes die mkn.. cpt btol.. penuh tnd tny dalam kepale aku ni.. besar mn la agaknye perut die nie.. 3 tmpt kitorg pegi, 3-3 tmpt die bli mknn.. 3-3 hbs dgn cpt.. ish3.. 1st time aku jmp org cam die.. mkn pny la byk.. tp bdn maintain je.. die ni manusia ke ape aku pon x taw.. seriusly, aku musykil smp skrg; die pny perut besar mn sbnrnye???
mse die bli sate tu, smpt r aku snap gmbr die..

..khusyuk byr harge sate..

..list harge kat situ..

..muke puas dapat bli sate..

mcm2 ragam manusia ni kn..
sok da start final exam.. hope dapat jwb dgn jayenye..
untuk sape2 yg nk pekse tu, All the best to all of you..
Gambatte!!

Continue >>>

mY aRaBiC aSsIgNmEnT~~


aritu lpe lak nk upload gmbr assignment yg aku wat separuh mati tu..
ye r.. merapu pjg sgt..
haha..
so, ni la hsl yg aku wat aritu...

..ni skrip drama..

..ni cover cd..

..ni lak cd nye..

..n lastly, this is my group members, yg tgh tu ustzh kitog..

ni la die hsl yg aku wat.. bole la jgk dibanggekan..

Continue >>>

FiNaL eXaM jUz ArOuNd Da CoRnEr~~


Hmmm...
Awal mula; Assalamualaikum wbt..
Lame da x post something dalam blog ni..
sebabnyer....
1. busy ngn assignment yg bertimbun
2. test pon byk gak
3. x de connection internet.. huhu..

disebabkan skang kat umah n tetibe teringat kat blog yg da bersawang ni,
jd, luangkan la sket mse menambah semak blog ni.. haha..
ni tgh tggu mse nak blk ostel senanye..
ari sabtu ari tu blk umah untuk mghlgkan tension yg da smp limitnye..
klo dok lg kat ostel tu, mgkn ade mgse yg akn terkorban..
hahahahahaha..

sebab2 tension:
1. assignment group tp aku wat sensorg..
2. da naik meluat ngn ragam manusia kat sn..
3. final exam yg dtg menjenguk..
sebab2 knp aku blk rmh:
1. rindu kat umah n family (umi, abah, adik2)
2. nk larikan diri kejap dari masalah kat ostel
3. mmg habit aku blk umah sblm exam..
hehe.. cian roommate aku tggl sensorg..

memandangkan aku da stat menaip ni, leh la kau meluahkan ketensionan aku spg mggu lpas..
last week da la byk test (sepatutnye la..) tp byk da tunda jd ari ni.. huhu...
kat u aku sume wajib amek bahasa ketiga..
aku amek la arab.. coz ade la jgk basic sket2 kn..
roommate aku amek bhse cine coz die dr kecik skola cine..
sbjk bahasa ni x de final exam kat dewan pekse cam paper lain..
markah final die amek dr drama yg kitrg ditgskan bwt dan cd kan..
kne submit khamis lepas (22/10/09)..
Bahasa Arab ni plak, selain kne wat drama, kne gak wat persembahan creatif kat dpn kelas..
hari yg sme la kne wat..
yg wat aku jd separuh gile nye, skrip da la aku yg taip, aku gak yg kne uruskan..
print, binding sume.. pastu video nye pon aku gak..
dak2 len wat pe??
aku pon x taw.. tny la kat diorg..
ari rabu tu aku x tdo lgsg.. mn x nye..
dok sebok nak belatih untuk persembahan kretip tu.. pastu video tu da la x compile lg..
intro ngn outro pon xde lg.. nak wat cover cd lg..
pastu plak, die wat hal.. laptop ni pny la kosong, bru pas format..
skali aku try compile, die kate NOT ENOUGH SPACE..
4x aku try compile, sme jgk jdnye.. die kate bnd sme..
NOT ENOUGH SPACE..
mcm2 folder da aku buang, x jd2 jgk videonye..
video yg sepatotnye 13 minit jd 3-4 minit je..
yg 3-4minit tu plak saiznye aje smp 6-8Gb..
naik gile aku pagi tu..
klo yg 3 minit pon smp 6Gb, yg 13 minit tu bp besar saiz nye??
cam ne nak burn dalam cd?
mmg tension tahap max r.. da la ni 1st time wat video.. ilmu pon cetek lg..
last2 aku kol member aku kat penang..
die ni bole kate pakar gak r bab2 multimedia ni..
tp die pon x ley nak mnolong coz bnd x de dpn mate..
die soh aku kol ustazah mintak tangguh anta cd tu klo x ley compile gak..
tp aku xnak.. degil.. sebabnye??
klo aku anta ari jumaat, sia2 je aku korban kan tido aku untuk siapkan bnd tu..
jd aku nak anta ari khamis gak..
last2, aku mmg terpkse buang sgle folder yg ade dlm document, aku compile lg skali..
time tu aku doa sgt2.. biar la jd video tu..
jam time tu da kol 9.30pg..
kelas aku kol 11.30 pg.. kelas BI.. ade final exam..
buku aku lgsg x bkk.. tawakkal je time tu..
skrip time tu pon x print lg..
aku ade printer, tp time tu x install lg kat laptop ni..
nk install time tu, aku tkt mggngu proses wat video tu..
last2 aku g print kat bilik member.. mahal gak r.. tp nk wat cane..
da terprint kat situ da pon.. tp cover cd x ley nk print coz die x de nero..
pny la frust aku time tu..
aku blk bilik, tggu video tu siap..
alhamdulillah kali ni menjadi video nye.. tapi.......
nak pengsan aku tgk saiz die.. 23GB.. 1 dvd pon x muat..
x kan nak anta external hard disk kot.. huhu..
last2nye, aku compile lg skali tp tkr format..
aku pon x taw nape aku ngok sgt x tkr formatnye dr awal..
sambil compile tu aku install printer aku..
trpkse coz nk print cover cd tu..
alhamdulillah sume bnd brjalan lancar time tu..
siap sume kol 11.. tggl nk try play je..
tp masalahnye time tu aku sndr x mandi lg.. huhu..
aku pon g la mandi smbl tu aku psg video tu nk pastikan x rosak..
naik muak aku tgk bnd tu..
mn x nye.. tiap2 kali compile mst die play video tu..
x ley ttp lak tu..
aku dtg lmbt gk r kelas BI tu ari tu..
ngn sorg lg member aku..
alhamdulillah Allah mudahkan urusan aku..
final test ditgguh ari isnin(ari ni)..
ni la bahane wat keje last minit.. jgn tiru perangai aku ni.. huhu..


Continue >>>

AnUgErAh SaInTiS MuDa 2009~~


Tanggal 3 Oktober 2009,
telah berlangsung satu majlis anugerah bg meraikan pelajar2 yg berjaya mndpt anugerah dekan pada semester dec 2008-april 2009 bg fakulti sains gunaan..
bertempat di SACC Convention Center, Shah Alam..
tempat grand tuh..
Slogan majlis tu;
"Saintis Muda Pemangkin 1 Malaysia"..
klo x clap aku la.. haha..
Majlis ini digabungkan dgn jamuan hari raya fakulti..
kirenye dak2 dekan je la yg dpt dtg..
dan org2 yg menguruskan majlis tu la..
cam sekretariat, mpp ngn pembantu2 mereka..
Alhamdulillah semua berjalan ngn lancar..
(dr ape yg aku tgk r.. aku da r dtg lmbt.. ade koko.. huhu..
sori Kak Nana.. terpakse menyusahkan akak..)
abis majlis dpt gak r ucapan tahniah dr org2 yg dtg majlis tu..
huih.. bkn sng nk urus..
hbs smggu tggl buku.. seb bek pegi gak kelas..
buat rehearsal je sampai pkl 2.30 pg..
nsb bek x kne thn ngn pak guard..
(pak guard x de time tu.. g meronda kot.. huhu..)
Alhamdulillah..
ni majlis terakhir yg sekretariat mahasiswa fakulti sains gunaan kne urus..
dgr katenya la..
x taw la klo ade lg..
pas ni ade post moterm untk majlis ni..
pasni aku nak tumpu kat final exam yg juz around da corner je tuh..
gambatte!

ni gambar time kitorg menghias dewan SACC tu..
cantik gak dewannye..
Timbalan Pengarah memberi arahan

menghias pentas

MPP pon tolong jgk.. rajin MPP kite ni..

mirzan yg luar biase rajin

Cik Asmiza(penasihat kitorang) pon turun padang..


Ni plak pengarah program Anugerah Saintis Muda ni.. En Faiz..
tekun menaip nama VVIP

kepenatan setelah seharian bekerja.. die x sdr aku snap gmbr die.. hehe..

k.. tu je la kot bwt mse ni.. nnt aku update lg..
daaaa....

Continue >>>

MiNgGu YaNg MeMeNaTkAn~~


assalamualaikum..
Well..
Da lame x menulis dalam nie.. Huhu..
sbbnyer, mggu nie busy sgt2..
Tiap2 hari blk lmbt.. Tiap2 hari blk malam..
Jadinye bdn pon penat.. Balik bilik teros la tido.. Huhu..
nak taw busy sbb pe?
Busy menguruskan satu majlis anugerah untuk dak2 yg dapat dekan..
for my faculty..
majlis nye ari sabtu, 3 okt 09..
nnt i'll write a new post for that event..
sepanjang mggu lepas mmg bz sgt2..
aku pgg jwtn sbg biro cenderahati dan hadiah..
jadinye, sibuk menguruskan sijil dan hadiah untuk dak2 dekan tu..
klo aku dapat dekan gak x pe jgk.. huhu..
tiap2 ari aku outing..
tempah frame, ambik frame, beli gam lilin, tmph adiah untuk tesis terbaik,
beli reben, mcm2 lagi buat..
da beli frame kne lak frame kan sijil dak2 tu..
busy menampal nama dak dekan

spjg mggu mmg mood aku x brape baik..
habis sume org aku nak marah..
huhu.. cian diorg yg kne marah ngn aku tu..
plg lmbt aku blk kol 2.30 pg.. ari jumaat sblm mjls tu..
sbb buat rehearsal untuk majlis tu..
mjls besar la katekan.. budget pon besar..
x ley ckp amount nyer..
tp 5 angke gak r.. hmpr 6 agke jgk..
alhamdulillah da abes da mjls nyer..
jd bole la tumpu kat pljrn lak..


Continue >>>

~MeOw MeOw~

~WaKtU SoLaT~

~~CaRi SaYa~~

~~My cLaNs~~

~~My LiNk~~

~~SuKa SuKa~~


Taylor Swift widget by 6L & Daxii

~~LiFe - Yui~~


yui widget by 6L & Daxii
 

~SaAt JaRi MuLa MeNaRi~ ♣ ♣ ♣ Mamanunes Templates ♣ ♣ ♣ Inspiração: Templates Ipietoon
Ilustração: Gatinhos - tubes by Jazzel (Site desativado)