ByE-ByE 2009~~


Awal kalam,
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh..

hmmm... lame da x update blog.. berzaman da..
da berhabuk, berdebu, berkarat n sewaktu dengannye..
actually byk sgt bnd nk cite..
cume sbb ade satu penyakit yg x sembuh2 dr dulu yg jd penghalang..
M.A.L.A.S...
yes! tu la penyakitnye..
huhu.. ape leyh bwt.. lg seronok ngadap FB..
tu lg satu penyakit berjangkit..
ades.. i need to change..!

ckp psl perubahan,
tahun baru sering sekali dikaitkn dgn perubahn..
hmmm.. masih di awal tahun hijrah 1431H..
n bakal menginjak ke tahun baru masihi; 2010..
maka, bertambah lah umur, semakin pendek lah usia..

asal tahun baru, org ckp sal azam baru..
Azam??? that's my dad's name.. huhu..
azam baru?? azam lame tercapai x?
ntah..

2009..
terlalu byk yg terjadi dlm tahun ni..
sangat-sangat banyak..
ye.. dan semua bnd tu akan ditinggalkan menjadi kenangan hanye beberape minit je lg..
hmmmm.. i juz wish mase boleh berhenti seketika..
terase terlalu cepat ia berlalu..
berlari meninggalkan semua yg leka..
aku salah sorg drpdnya.. huhu..
2009 ni byk mengajar aku..
terlalu banyak..
ade yg indah n ade yg memeritkan..
n x lupe jgk, 2009 byk mmbuat aku mengalirkan air mate..
air mate kesedihan.. bkn kegembiraan..
aku jrg nangis klo gembire..
seingat aku aku nangis sbb gembire time aku dpt result UPSR je..
haha.. lme dah tu.. 2001..
2009; makin ramai org aku kenal, makin byk pengalaman yg aku timba..
klo nk cite satu persatu, x cukup satu hari satu malam..
biarlah ia menjadi kenangan yg abadi dlm ingtn..

detik-detik terakhir 2009..
oh ye! VC UiTM; Ibrahim Abu Syah da bersare ari ni..
sape agaknye VC baru..

hmmmm.. terase byk sgt bnd nk dicoretkn..
tp da x taw nk coretkn mcm mn..
ade ke org akn bce..
mcm x de je.. biarkan la.. aku bce pon da ckup..

imbas kembali 2009(mn yg ingt je la):
terpilih jd sekretariat FSG pdhl anta borg men2..
bl da jd seki la bermulanye kisah idop aku yg penuh pengmbaraan..
haha.. mls da nk imbas..
ckp sal seki lak..
jd seki ni la aku dpt merase g indon scre FREE..
yeah~ best tu..
jd seki gak wat aku merase pikul tggjwb yg berat..
haha.. jd seki byk mengajar aku..
n aku dlm dilema.. nk teruskn x jd seki..
ades.. malas tol nk pk..
sape leh tlg wat kptsn tok aku??
aku dan dilema ku..
dilema?? delima??
haha..

apepon, hidup perlu diteruskan..
new year, new semester, new responsibility..
aku perlu lebih matang dlm menjalani kehidupan mendatang..

akhir kate,
selamat menyambut tahun baru hijah 1431H,
n selamat tahun baru masihi 2010..


Continue >>>

WuDuK~~


awal mula, Assalamualaikum wbt..

ari tu bce blog isteri kpd pengarah UiTM Johor..
http://rozaroslan.blogspot.com/
terjumpe satu entri yg menarik..
tentang adab2 berwuduk..
jd, elok lah klo share sme2 ilmu yg berguna ni..

adab-adab ketika berwuduk dan kepentingan berdoa untuk setiap anggota wuduknya. Selepas niat, lakukan begini :
Berkumur-kumur sebanyak 3 kali dan berdoa,"Ya Allah! Permudahkan aku untuk membaca Quraan-Mu dan perbanyakkan zikir kepadaMu.

Memasukkan air ke hidung 3 kali ,"Ya Allah! Ciumkan hidungku ini akan bau wangi surga-Mu."

Keluarkan air dari hidung," Ya Allah! Aku berlindung dengan-Mu daripada bau busuk api neraka."

Ketika membasuh muka,"Ya Allah! Putihkan mukaku dengan nurMu pada hari pembalasan seperti muka para AuliaMu dan jangan hitamkan mukaku dengan kegelapan pada hari menjadi hitam muka musuh-musuhMu."

Membasuh tangan kanan," Ya Allah! Berikanlah buku catatan amalanku pada hari pembalasan nanti di tangan kananku dan hisablah aku dengan hisab yang mudah.

Membasuh tangan kiri,"Ya Allah! Aku berlindung denganMu dari menerima buku catatan amalan di tangan kiriku."

Ketika menyapu kepala,"Ya Allah! Haramkanlah rambutku dan kulitku daripada sentuhan api neraka."

Ketika menyapu telinga,"Ya Allah! Perdengarkanlah aku akan suara pemangil syurga-Mu bersama orang yang soleh."

Sapu tengkuk,"Ya Allah! Lindungilah tengkukku daripada api neraka dan aku berlindung diri dengan-Mu daripada rantai yang membelengu di dalam api neraka."

Membasuh kaki kanan,"Ya Allah! Tetapkanlah kedua kakiku di atas titian Siratul Mustaqim bersama kaki -kaki hambaMu yang soleh."

Membasuh kaki kiri," Ya Allah! Aku berlindung dengan-Mu dari tergelincir kakiku ke dalam jurang api neraka ketika melalui di atas titian Siratul Mustaqim."

semoga sama2 dapat diamalkan..


Continue >>>

SeLaMaT HaRi LaHiR kE 20~~


awal kalam, Assalamualaikum wbt..
setelah berzaman aku x jenguk kn diri ke blog aku ni,
ari ni, sempena ulang tahun kelahiran sahabat baik aku,
aku nak wat special post la untuk die..
untuk membuang segale sawang, karat, habuk, etc yg da berzaman kat blog nih..

ucapan nie khas ditujukan buat Saudara Muhammad Khalil Muhammad Khir..
yg menyambut pertambahan umur yang mencecah 20 tahun hari ni..
02 Disember 2009..

semoga dengan pertambahan umur ini akan menjadikan dirinya bertambah matang dalam segala hal.. semoga segala yang telah terjadi dalam hidupnya dijadikan iktibar dan pengajaran dalam menempuh hari2 mendatang..
dengan bertambahnya usia, maka berkuranglah tempoh hayat yang ada..
jadikan hari ini lebih baik dari semalam..
dan hari esok lebih sempurna dari hari ini..
hidup umpama roda..
terkadang di atas, di bawah dan ada juga di tengah..

Hidup ini umpama menyudahkan sebuah novel yang entah bila berakhirnya. Setiap hari peristiwa yang dilalui umpama helaian muka surat yang hanya empunya plot novel itu sahaja yang tahu kesudahannya. Dia yang satu - Allah S.W.T

Setiap episod ada cerita suka yang membuat kita tertawa terkadang kita mengalirkan air mata. Namun, kebanyakannya ia sebuah cerita kehidupan yang penuh dengan pengajaran jika kita menghayatinya dengan hati nurani. Mata hati.


selamat menyambut hari tua, sahabatku..
hehehe.. ;P



Continue >>>

WaNiTa Oh WaNiTa~~


30 Rahsia Wanita Perlu Diketahui

1. Bila sorang wanita mengatakan dia sedang bersedih, tetapi dia tidak menitiskan airmata, itu bermakna dia sedang menangis di dalam hatinya.

2. Bila dia tidak menghiraukan kamu selepas kamu menyakiti hatinya,lebih baik kamu beri dia masa untuk menenangkan hatinya semula sebelum kamu menegur dengan ucapan maaf.

3. Wanita sukar nak cari benda yang dia benci tentang orang yang paling dia sayang(sebab itu ramai wanita yang patah hati bila hubungan itu putus di tengah jalan).


4. Sekiranya sorang wanita jatuh cinta dengan sorang lelaki,lelaki itu akan sentiasa ada di fikirannya walaupun ketika dia sedang keluar dengan lelaki lain.

5. Bila lelaki yang dia suka dan cinta merenung tajam ke dalam
matanya,dia akan cair seperti coklat!!

6. Wanita memang sukakan pujian tetapi selalu tidak tau macam mana nak menerima pujian.

7. Jika kamu tidak suka dengan gadis yang sukakan kamu separuh mati, tolak cintanya dengan lembut,jangan berkasar sebab ada satu semangat dalam diri wanita yang kamu tak akan tahu bila dia dah buat keputusan, dia akan lakukan apa saja.

8. Sekiranya sorang gadis mula menjauhkan diri darimu selepas kamu tolak cintanya,biarkan dia untuk seketika.Sekiranya kamu masih ingin menganggap dia sorang kawan,cubalah tegur dia perlahan-lahan.

9. Wanita suka meluahkan apa yang mereka rasa.Muzik,puisi, lukisan dan tulisan adalah cara termudah mereka meluahkan isi hati mereka.

10. Jangan sesekali beritahu perempuan yang mereka ni lansung tak berguna.

11. Bersikap terlalu serius boleh mematikan mood wanita.

12. Bila pertama kali lelaki yang dicintainya dalam diam memberikan respon positif,misalnya menghubunginya melalui telefon,si gadis akan
bersikap acuh tak acuh seolah-olah tidak berminat,tetapi sebaik saja ganggang diletakkan,dia akan menjerit kesukaan dan ! tak sampai sepuluh minit,semua rakan-rakannya akan tahu berita tersebut.

13. Sekuntum senyuman memberi seribu erti bagi wanita.Jadi jangan senyum sebarangan.

14. Jika kamu menyukai sorang wanita,cubalah mulakan dengan persahabatan. Kemudian biarkan dia mengenalimu dengan lebih mendalam.

15. Jika sorang wanita memberi seribu satu alasan setiap kali kamu ajak keluar,tinggalkan dia sebab dia memang tak berminat denganmu.

16. Tetapi jika dalam masa yang sama dia menghubungimu atau menunggu panggilan darimu,teruskan usahamu untuk memikatnya.

17. Jangan sesekali mengagak apa yang dirasakannya. Tanya dia sendiri!!

18. Selepas sorang gadis jatuh cinta,dia akan sering tertanya-tanya kenapalah aku tak jumpa lelaki ini lebih awal.

19. Kalau kamu masih tercari-cari cara yang paling romantik untuk memikat hati sorang gadis,cubalah rajin-rajinkan tangan menyelak buku-buku cinta.

20. Bila setiap kali gambar kelas keluar,benda pertama yang dicari oleh wanita ialah siapa yang berdiri di sebelah buah hatinya,kemudian barulah
dirinya sendiri.

21. Bekas teman lelaki akan sentiasa ada di fikirannya tetapi lelaki yang dicintainya sekarang akan berada di tempat teristimewa iaitu di hatinya!!

22. Satu ucapan 'Hi' sahaja sudah cukup menceriakan harinya.

23. Teman baiknya saja yang tahu apa yang sedang dia rasa dan lalui.

24. Wanita paling benci lelaki yang berbaik-baik dengan mereka semata-mata nak tackle kawan mereka yang paling cantik.

25. Cinta bermaksud kesetiaan, ambil berat, jujur dan kebahagiaan tanpa sebarang kompromi.

26. Semua wanita mahukan sorang lelaki yang cintakan mereka sepenuh hati..

27. Senjata wanita adalah airmata!!

28. Wanita suka jika sesekali orang yang disayanginya mengadakan surprise buatnya(hadiah, bunga atau sekadar kad ucapan romantis).Mereka akan rasa terharu dan merasakan bahawa dirinya dicintai setulus hati.Dengan ini dia tak akan ragu-ragu terhadapmu.

29. Wanita mudah jatuh hati pada lelaki yang ambil berat tentang mereka dan baik terhadapnya. So,kalau nak memikat wanita pandai-pandailah. ..

30. Sebenarnya mudah mengambil hati wanita kerana apa yang dia mahu hanyalah perasaan dicintai dan disayangi sepenuh jiwa.

Continue >>>

CaNTiKnYa LeLaKi~~



Continue >>>

SoMeThInG tO sHaRe~~


assalamualaikum..
td bce novel n cerpen online...
jmp lak satu cite ni..
sgt2 menarik..
nak copy tkt ade copyright..
jd copy link je la..
selamat membaca..

http://penulisan2u.blogspot.com/2008/10/cerpen-anti-kapel.html

Continue >>>

JoM GeLaK 2~~


Dalam satu neighbourhood nie...... bermulalah satu cerita dimana isteri
jiran sebelah ni jatuh cinta dengan suami jiran sebelah. Jadi.....korang
faham-fahamlah apa yang diorang buat kat rumah si isteri tuh. Tak
disangka-sangka, suami si isteri ni pulang awal dari kerja hari tu.

Maka, kelam-kalbutlah si isteri dengan boyfriend dia tu bersurai.
Walaubagaimanapun, suami jiran sebelah tu dah tak sempat lagi keluar ikut
pintu belakang.Si suami jiran ni pun bagi idea kat si isteri.
Lalu si isteri berlari dengan pantas ke bilik untuk mengambil baby oil
dengan bedak badan lalu disapunya baby oil pada badan boyfriendnya.

Setelah itu, diletakkan pula bedak badan pada badan boyfriendnya sehingga
keseluruhan badan boyfriendnya itu kelihatan putih melepak. Lalu
boyfriendnya pun berdiri di salah satu sudut rumah dan meng'freze'kan
dirinya supaya kelihatan seperti patung. Setelah melalui saat yang genting
itu, si isteri pun membuka pintu kepada suaminya yang sudah sekian lama
mengetuk pintu. Si suami tercengat seketika apabila ternampak 'patung' itu
lalu bertanya kepada isterinya,

" aik??!!.....dari mana pulak datangnya patung nih??"

"oooo..... patung tuuu. Patung ni saya order dari katalog mak cik sebelah.
Baru je sampaitadi." jawab si isteri selamba.

"ooooooo.....begitu." balas si suami.

Tepat pukul 3 pagi, tanpa mengejutkan isterinya, si suami keluar dari bilik
tidur lalu menuju ke dapur. Kelihatan 'patung' tu masih berada dalam keadaan
asalnya tanpa sebarang perubahan. Setelah tiba di dapur, si suami membuat
sandwich lalu meletakkannya di atas trey menghidang bersama segelas susu.
Setelah itu, si suami mengangkat makanan itu lalu berdiri betul-betul di
hadapan 'patung' itu lalu berkata, "nah....makanlah.". Si 'patung'berasa
amat terkejut dan takut kalau-kalau si suami mengetahui hal sebenarnya.


Dengan selamba, si suami berkata," aik??!!! tak nak??? orang dah bagi
makanan ambik la! Saya ni kira baik la.....Tak macam awak..........dulu,
tiga hari tiga malam saya jadi patung kat rumah awak, jangankan
makanan..........segelas air pun awak tak bagi!!!!!!"

p/s: Jgn jd cam diorg ni.. huhu..



Continue >>>

aLhAmDuLiLLaH~~


Assalamualaikum wbt pembuka bicara..
alhamdulillah.. hari ni lepas lg satu killer paper untuk sem ni..
hampir 'terbunuh' di medan perjuangan..
klo terbunuh tu x taw la syahid ke x..
penentunye result yg bakal keluar bulan depan.. huhu..
perang bermula 28 Oktober 2009..
bakal menempuhi tentera terakhir pd 14 November 2009 akan dtg..
harapnyer berjaye dengan jayanya..

Ya Allah, Tuhan Yang Pemurah Lg Maha Penyayang.. Kurniakan kami kejayaan di dunia dan di akhirat kelak.. Aamiiin...

lepas habis exam td, ketua program kitrg ade kan perjumpaan..
untuk bncg sal projek sem depan..
pembahagian tajuk dan supervisor..
kitorg diberi sehelai kertas yg ade name2 supervisor n tajuk projek..
Arahan: pilih 4 tajuk o supervisor yg anda minat..
pas tu hantar..
yg tentukan sape supervisor kitrg adalah.....
KOMPUTER..
haha.. zaman moden skrg.. sume bnd bergantung pd IT..
tp hakikatnya, sume adalah ketentuan Dia Yang Esa..
Alhamdulillah.. aku dapat salah satu tajuk yg aku pilih..
MUSHROOM BIOTECHNOLOGY..
tp supervisor aku, aku x pnh kenal..
walaupun tajuk tu bkn pilihan pertama, tp aku yakin,
stp yg Allah kurnia kat aku, pasti ade hikmah yg perlu aku terokai..
perjalanan masih jauh & perjuangan perlu diteruskan...
walau sepahit mn hempedu ditelan..
dan walau sesukar mn ranjau dipertengahan..
perjalanan harus diterus kan..

Ya Allah, kuatkan lah kakiku untuk terus melangkah meneruskan perjuangan yang masih belum selesai.. Tabahkan hatiku mengharungi segala onak duri yang Engkau sediakan buatku.. Tetapkan hatiku pada agamaMu.. Jangan Kau biarkan aku sendiri dalam mengharungi segalanya.. Berilah kekuatan, ketabahn dan ketetapan hati yg teguh buatku menempuhi segalanya.. Aamiin ya rabbal alamiin..
memandangkan aku sedikit sentimental hari ni, tambahan sket buat diri sendiri:



Continue >>>

BeRjAyE jUa AkHiRnYa~~


hehehe...
alhamdulillah.. akhirnyer...
setelah mencuba berkali-kali.. dpt gak tukar favicon kat atas tu..
walaupon x jd mcm yg aku nak, tp x pe la.. jnj die jd..
lenkali leh tkr lagi..
hehe.. klo cam ni gaye aku study x pe gak..
haha..
ni die gmbr yg aku ltk sbg favicon aku..
sape2 rase nak tkr die nyer favicon gak, bole la bkk link ni:
http://www.html-kit.com/favicon/
bole gak cr tutorial die kat adiwira.. (link die ade dlm senarai nice 2 read)


Continue >>>

~MeOw MeOw~

~WaKtU SoLaT~

~~CaRi SaYa~~

~~My cLaNs~~

~~My LiNk~~

~~SuKa SuKa~~


Taylor Swift widget by 6L & Daxii

~~LiFe - Yui~~


yui widget by 6L & Daxii
 

~SaAt JaRi MuLa MeNaRi~ ♣ ♣ ♣ Mamanunes Templates ♣ ♣ ♣ Inspiração: Templates Ipietoon
Ilustração: Gatinhos - tubes by Jazzel (Site desativado)